preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vladimir Nazor" Adžamovci

Login
>>VIRTUALNA KNJIŽNICA

>>Tražilica
>>Dvije,tri o...

Vladimir Nazor rođen je 30. svibnja 1876. u Postirama na Braču. Na rodnome otoku polazio je pučku školu, u Splitu klasičnu gimnaziju s koje je prešao na sedmogodišnju realku, te maturirao 1894 godine. Studirao je prirodne znanosti, matematiku i fiziku u Grazu (Austrija) i jedan semestar u Zagrebu, a diplomirao 1902 godine. Počeo je raditi kao suplent u splitskoj gimnaziji, potom kao profesor u Zadru te od 1903. do 1918. godine u Istri (Pazin, Kopar i Kastav), koja je presudno obilježila njegovo stvaralaštvo. Dvije je godine u Zagrebu, a potom upravitelj dječjeg doma u Crikvenici, 1926. na Sušaku, ponovo u Crikvenici, a od 1931. opet u Zagrebu do umirovljenja 1933. Krajem 1942. odlazi s Ivanom Goranom Kovačićem u partizane. Obavljao je više političkih dužnosti u vrijeme i poslije rata (predsjednik ZAVNOH-a, predsjednik Sabora). Još 1919. godine postao je dopisni, a 1940. redovni član JAZU (Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti). Pisao je pjesme, prozu, kritike, eseje, feljtone i studije, prevodio i sastavljao antologije i školske udžbenike. Jedan je od najplodnijih i najpopularnijih naših međuratnih pisaca. Umro je u Zagrebu 19. lipnja 1949. Važnije su mu knjige:

Slavenske legende (Zadar, 1900.)Knjiga o kraljevima hrvatskijem (Zadar, 1904.)Veli Jože (Ljubljana, 1908.)Lirika (Zagreb, 1910.)Istarske priče (Zagreb, 1913.)Utva zlatokrila (Zagreb, 1916.)Medvjed Brundo (Zagreb, 1916.)Stoimena (Zagreb, 1916.)Priče iz djetinjstva (Zagreb, 1924.)Istarski gradovi (Zagreb, 1930.)Šarko (Zagreb, 1930.)Pastir Loda (Zagreb, 1939.)Zagrebačke novele (Zagreb, 1942.)Putopisi (Zagreb, 1942.)  

>>e-Škole

KORISNO

Školsko zvono

Raspored zvona :

     Ujutro
1. 8.00 - 8.45
2. 8.50 - 9.35
3. 9.45 - 10.30
4. 10.40 - 11.25
5. 11.30 - 12.15
6. 12.20 - 13.05

7. 13.10 - 13.55

 

  Poslijepodne
1. 13.15 - 14.00
2. 14.05 - 14.50
3. 15.00 - 15.45
4. 15.50 - 16.35

5. 16.40  - 17.25

6. 17.30  - 18.15

>>Korisno

Praznici učenika u 2021. godini

>>Voćnjak

>> V.N. Nagrada

'Nagradu Vladimir Nazor' dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj.

Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Nagradu dodjeljuje Odbor 'Nagrade Vladimir Nazor' na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika. 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2016.

Ukupno: 329297
Ovaj mjesec: 1202
 

Online prijevara

Na internetu se osim dobrih ljudi nalaze i prevaranti koji kreiraju lažne stranice koje te lako mogu prevariti. Nakon ove teme moći ćeš prepoznati takve starnice i biti potpuno siguran.

Najčešće vrste prijevara na internetu:

 

 

Neočekivani prilog e-poruci: Ovdje se rad o tome da prevarant nekome ukrade kontakte s profila na nekoj društvenoj mreži i šalje poruke svim kontaktima do kojih je uspio doći. Poruka najčešće sadrži datoteku za preuzimanje, njezinim otvaranjem pokreće se zlonamjerni program koji zaključava sve podatke i traži određeni iznos novca za vraćanje podataka.

-------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Besplatan Wi-Fi hot spot: Prevarant pomoću elektroničkog uređaja postavlja besplatnu Wi-FI hot spot mrežu. Nakon spajanja na mrežu prevarant ima pristup tvom računalu i dostupni su mu svi tvoji podaci. Ovakva prijevara se može spriječiti isključivanjem autmatskog spajanja na mrežu u postavkama svog uređaja. Kada si na nekom javnom mjestu, radije pitaj nekog prije nego što se spojiš.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Pop-up reklame: Pri pretraživanju mrežnih starnica dolazi nam do obavijesti u kojoj piše da nam je računalo zaraženo virusom, te da trebamo instalirati besplatan antivirus program. Klikom na "download" računalo preuzima opasni program koji može preuzeti sve podatke s računala. Nikad ne klikaj pop-up reklame.

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Savjeti za sigurnije korištenje interneta:

  • Uvijek pregledaj počinje li adresa stranice sa https: / / i ima li znak malog zaključanog zelenog lokota. To sve znači da su informacije sigurne i da prevaranti nisu u mogućnosti ukrasti podatke o plaćanju.
  • Svi znamo da su stranice poput Amazona, Alibabe, eBaya dobro pozante, ipak NE VJERUJ svakom trgovcu na njima. Dobro provjeri i raspitaj se prije kupovine.
  • Pogledaj analizu trgovca. Primjerice, na eBayu možeš provjeriti broj prodanih artikala, ocjenu kupaca i pročitati sve informacije. OBRATI PAŽNJU: velika ocjena ne znači sigurna kupnja, broj prodanih artikala mora biti veći od 100.
  • Provjeri ponudu koja ti izgleda "baš super". Ako je ponuda previše dobra, ne mora biti sigurna  možda se iza nje krije nešto drugo.
  • Pregledavaj komentare drugih kupaca, ako su svi odlični, onda mogu bti lažni.

 

Stranice na kojima možeš saznati više:

https://zimo.dnevnik.hr/clanak/10-savjeta-za-sigurnije-koristenje-interneta---478359.html

https://www.csi.hr/

Pogledaj kratki video:

Provjeri svoje znanje o ovome što si sada pročitao:                                                                                                                          

 

Priloženi dokumenti:
Online prijevara.docx

 

Kupnja proizvoda po nižim cijenama na lažnim mrežnim stranicama 

Potreban je veliki oprez jer ponekad neke stranice izgledaju toliko stvarno da je jako teško uvidjeti prevara.

Prije bilo kakve online kupnje obavezno se savjetuj s nekim tko je možda već kupovao s te stranice, provjeri autora i starost stranice.

Ako želite pročitati više idite na ovaj link: https://www.matrix-informatika.hr/savjeti/12-online-prevare-kako-ih-prepoznati-koje-su-i-kako-ih-sprijeciti

 


 

 

  

 


 

Lažni dobitak na lotu i tzv. nigerijska prijevara

Prijevare koje također dolaze putem e-pošte:
 
"Osvojio si milijun kuna na lotu koji nisi ni igrao, već je tvoja e-adresa izabrana slučajno".
"Bogati trgovac(princ, član kraljevske obitelji) koji želi svoj novac prebaciti na tvoj račun zbog vlastite sigurnosti" ovo su samo neke vrste prijave.
Ne nasjedajte na takve poruke te dobro razmisli jesu li one realne ili nisu.
 
Ako želite znati više idi te na ovaj link: https://www.lutrija.hr/cms/PokusajiPrevarePutem
 

 

 


 

Lažna e-adresa s društvenih mreža

Na tvoju e-adresu dolazi poruka s tvojeg profila na društvenoj mreži u kojoj piše da je netko pokušao pristupiti tvom profilu ili da imaš jako važne podsjetnike te da klikneš na link (poveznicu) radi potvrde indentiteta. No ako se putem tog linka prijaviš na svoj profil, tek će tada prevaranti moći pristupiti vom račinalu.

 

NE KLIKAJ NA LINKOVE KOJE DOBIJEŠ E-POŠTOM AKO NISI SIGURAN / SIGURNA OD KOGA SU I JESU LI PRAVI.

 

Ako želite znati vise idite na ovaj link:

 http://www.poslovni.hr/after5/lazne-i-ukradene-e-adrese-137727

 


 

Video kako prepoznati lažne profile i zaštititi se!

 

 


Silvija Dautović, 7.a

Priloženi dokumenti:
Pitanja u vezi clanka.docx

preskoči na navigaciju