preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vladimir Nazor" Adžamovci

Login
>>VIRTUALNA KNJIŽNICA

>>Tražilica
>>Dvije,tri o...

Vladimir Nazor rođen je 30. svibnja 1876. u Postirama na Braču. Na rodnome otoku polazio je pučku školu, u Splitu klasičnu gimnaziju s koje je prešao na sedmogodišnju realku, te maturirao 1894 godine. Studirao je prirodne znanosti, matematiku i fiziku u Grazu (Austrija) i jedan semestar u Zagrebu, a diplomirao 1902 godine. Počeo je raditi kao suplent u splitskoj gimnaziji, potom kao profesor u Zadru te od 1903. do 1918. godine u Istri (Pazin, Kopar i Kastav), koja je presudno obilježila njegovo stvaralaštvo. Dvije je godine u Zagrebu, a potom upravitelj dječjeg doma u Crikvenici, 1926. na Sušaku, ponovo u Crikvenici, a od 1931. opet u Zagrebu do umirovljenja 1933. Krajem 1942. odlazi s Ivanom Goranom Kovačićem u partizane. Obavljao je više političkih dužnosti u vrijeme i poslije rata (predsjednik ZAVNOH-a, predsjednik Sabora). Još 1919. godine postao je dopisni, a 1940. redovni član JAZU (Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti). Pisao je pjesme, prozu, kritike, eseje, feljtone i studije, prevodio i sastavljao antologije i školske udžbenike. Jedan je od najplodnijih i najpopularnijih naših međuratnih pisaca. Umro je u Zagrebu 19. lipnja 1949. Važnije su mu knjige:

Slavenske legende (Zadar, 1900.)Knjiga o kraljevima hrvatskijem (Zadar, 1904.)Veli Jože (Ljubljana, 1908.)Lirika (Zagreb, 1910.)Istarske priče (Zagreb, 1913.)Utva zlatokrila (Zagreb, 1916.)Medvjed Brundo (Zagreb, 1916.)Stoimena (Zagreb, 1916.)Priče iz djetinjstva (Zagreb, 1924.)Istarski gradovi (Zagreb, 1930.)Šarko (Zagreb, 1930.)Pastir Loda (Zagreb, 1939.)Zagrebačke novele (Zagreb, 1942.)Putopisi (Zagreb, 1942.)  

>>e-Škole

KORISNO

Školsko zvono

Raspored zvona :

     Ujutro
1. 8.00 - 8.45
2. 8.50 - 9.35
3. 9.45 - 10.30
4. 10.40 - 11.25
5. 11.30 - 12.15
6. 12.20 - 13.05

7. 13.10 - 13.55

 

  Poslijepodne
1. 13.15 - 14.00
2. 14.05 - 14.50
3. 15.00 - 15.45
4. 15.50 - 16.35

5. 16.40  - 17.25

6. 17.30  - 18.15

>>Korisno

Praznici učenika u 2021. godini

>>Voćnjak

>> V.N. Nagrada

'Nagradu Vladimir Nazor' dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj.

Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Nagradu dodjeljuje Odbor 'Nagrade Vladimir Nazor' na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika. 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2016.

Ukupno: 329435
Ovaj mjesec: 1340
 

 

Potražite odgovore na svoja pitanja!

 

Ne gubite sate pretražujući internet- koristite se besplatnom uslugom

Ne guglajte- pitajte knjižničare!

 

 

 

RJEČNICI, ENCIKOLPEDIJE, LEKSIKONI, ATLASI

 

RJEČNICI

 

Opći rječnici:

 

·         Hrvatski jezični portal (HJP) - rječnička baza od preko 100 000 osnovnih riječi, osnovni gramatički oblici, definicije

 

Jednojezični rječnici:

  • FreeDictionary.com - engleski medicinski, pravni i kompjuterski rječnici, tezaurus, enciklopedija, pretraživač

Dvojezični rječnici:

Višejezični rječnici:

. EUdict.com - engleski, francuski, njemački, hrvatski, španjolski, talijanski, nizozemski,  latinski, švedski, finski i japanski besplatni online rječnik

  • Allwords.com - engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski i nizozemski, besplatni prevoditelji

Specijalni rječnici:

· Megabajt – Hrvatski online informatički rječnik

 

ENCIKLOPEDIJE

·         Wikipedia - višejezična , na Webu zasnovana enciklopedija slobodnog sadržaja, na hrvatskom jeziku je do 2003. godine trenutno s više od 80.000 članaka - pristup je besplatan

·         Proleksis enciklopedija - prva hrvatska opća  i nacionalna online enciklopedija.

Da bi se ulogirali, potrebno je imati aktivan elektronički identitet: AAI@EduHr za akademsku i istraživačku zajednicu, odnosno HUSO korisnički račun za učenike, nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola.

·         Enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža - Pretražuje se cjelokupni sadržaj Hrvatskog obiteljskog leksikona i pridodane natuknice iz ostalih izdanja. 

·         Encyclopedia.com - Više od 50 000 natuknica - pristup je besplatan

·         Encyclopedia Britannica online - Najpoznatija svjetska enciklopedija, nudi niz besplatnih poveznica i informacija, ali za cjelovito pretraživanje same enciklopedije potrebna je pretplata.

 

LEKSIKONI

 

·         Hrvatski biografski leksikon  - Sadržava iscrpne životopise Hrvata koji su ostavili znatan trag u svojoj zemlji i svijetu, životopise pripadnika drugih naroda koji su sudjelovali u javnom životu hrvatskih zemalja, opis okolnosti u kojima su stvarali te očitovanja o njihovu djelu.

ATLASI, KARTE

·        Google Maps - Digitalne karte, interaktivne satelitske snimke, prostorni planovi

http://maps.google.com/

·        Google Earth  - Virtualni 3D prikaz Zemlje, svemira i mora

http://www.google.com/earth/index.html

·         Geo-Gauss - Zbirka planova hrvatskih gradova, zbirka karata Hrvatskih regija  uz poveznice na brojne kartografske servise

http://www.geo-gauss.hr/id18.htm

·         Atlapedia online - Karte, statistički podatci o zemljama

http://www.atlapedia.com/

·         Interaktivna turistička karta Hrvatske - Hrvatska geo tražilica, pretraživanje po regiji, gradu

http://www.croatia-map.net/?croatia-map=true&lan=hr

·         Karta Hrvatske - karta Hrvatske s planovima hrvatskih gradova uz mogućnost prikaza putanje između dva odredišta

http://www.karta-hrvatske.com/karta-hrvatske/

·         Maps- National Goegraphic - Dinamičke karte, atlasi

http://maps.nationalgeographic.com/maps

 

·         Historical atlas of the Twentieth Century - Povijesni atlas, osvrt na posebna mjesta i povijesne događaje

http://users.erols.com/mwhite28/20centry.htm

 

OSTALO

 

·         Periodni sustav elemenata - Ovaj periodni sustav elemenata sadrži osnovne podatke o elementima na pet jezika. Do podataka o nekom kemijskom elementu dođe se preko tablice periodnog sustava, abecednog popisa imena elemenata ili abecednog popisa simbola elemenata. Sadrži i niz srodnih linkova (napravila Eni Generalić, Sveučilište u Splitu, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu).

http://www.periodni.com/hr/

 

·         Answers.com -  wiki pitanja i odgovori, kombinirani s rječnicima, priručnicima i enciklopedijama - pristup je besplatan.

http://www.answers.com/

 

·         The 10,000 Year Calendar - Moguće provjeravanje datuma u prošlosti i budućnosti, od 1. do 10 000. g. nove ere, pretvaranje datuma prema različitim kalendarima.

http://www.calendarhome.com/tyc/

preskoči na navigaciju