2021-11-17 10:57:22

Mjesec hrvatske knjige u našoj školi

obilježen Mjesec hrvatske knjige u Godini čitanja 2021. ...

2021. je  Godina čitanja.

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske 2021. godinu proglasila je Godinom čitanja. Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, a brojne aktivnosti  imaju za cilj poticanje čitanja.

Čitanje je put do znanja i novih spoznaja.

Čitanje nas odvodi u svjetove koje nikada ne bismo vidjeli, upoznaje nas s ljudima koje nikada ne bismo upoznali i omogućuje nam osjetiti emocije koje inače ne bismo osjetili.

Čitanje  povećava  emocionalnu  inteligenciju  i  toleranciju.

                                                              Čitanje nas povezuje.

Želiš znati? Želiš osjećati? Čitaj!

Svi smo se susreli barem s nekim od navedenih slogana tijekom ove godine ili smo slušali poznate osobe iz javnog života zašto čitaju i zašto vole čitati.

I naša škola posvetila je temama vezanim uz čitanje cijelu školsku godinu i posudila geslo:  Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!

Školska knjižnica svojim aktivnostima kroz listopad i studeni pridružila se obilježavanju Mjeseca školskih knjižnica i Mjesecu hrvatske knjige kako bi potaknula učenike na prepoznavanje važnosti čitanja.

Učenici predmetne nastave sudjelovali su u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja 2021.: Šest autora traži čitatelja. Kviz je predstavio tri knjige različitih žanrova, tri hrvatska pisca i tri hrvatska ilustratora.
•    Danijela Pavlek: Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo (ilustracije Vanda Čižmek)
•    Mladen Kopjar: Moj tata Indijanac (ilustracije Davor Pavelić)
•    Ivana Adlešić Pervan: Učim letjeti, a nemam krila (ilustracije Branka Hollingsworth Nara)

Odabrane knjige za obogaćivanje znanja hrvatskih su autora jer je ovogodišnja tema Mjeseca hrvatske knjige: Ajmo hrvati se s knjigom!, upravo za promociju istih.

Učenica M. L. je izvučena u 1. krugu, ali nije došla do završnih nagrada. Više sreće drugi put, a svima koji su sudjelovali zahvaljujem.

Početkom listopada započelo je druženje u knjižnici Čitajmo četvrtkom! gdje se učenici razredne nastave druže uz knjige, čitanje, razgovor, čajanke , različite igre, kvizove i  druge aktivnosti. Čitale su se i Priče iz cijeloga svijeta vezano uz temu Mjeseca šk. knjižnica: Priče i bajke širom svijeta. Radionica se nastavlja i dalje!

Učenici predmetne nastave sudjelovali su u anketi o čitanju, čitalačkim navikama, najdražim knjigama i likovima iz književnosti i dr. Učenici su slali fotografije i video uratke čitanja te fotke svojih najdražih kutaka za čitanje. Knjižničarka je podatke obradila i predstavila u prezentaciji koja je prikazivana u školi interno u holu. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali!


Osnovna škola "Vladimir Nazor" Adžamovci