2021-10-25 12:08:00

Tjedan zdrave hrane

Prošli smo tjedan u našoj školi obilježili Tjedan zdrave hrane kao dio aktivnosti vezanih uz rad izvannastavnih aktivnosti Ekolozi i Domaćinstvo te dodatne nastave iz kemije.

Aktivnosti su provedene u skladu s epidemiološkim mjerama, stoga su učenici donijeli gotove obroke u školu. Gotove obroke učenici su prezentirali te smo sve zajedno konzumirali unutar naše grupe. Izradili smo plakat sa zdravim receptima i sastojcima zdravog tanjura. Isto tako smo među slučajno odabranim učenicima proveli anonimnu anketu o prehrambenim navikama učitelja i učenika. U sklopu izvannastavne aktivnosti Domaćinstvo, pod vodstvom vjeroučiteljice Nede Mujić, učenice su pravile smoothie od voća. Donijele su sezonsko voće te su ga prema vlastitoj volji kombinirale i pripremale napitak. Voće su miješale sa mliječnim proizvodima ili bez njih, ovisno o njihovom ukusu. Isto tako, dodatna iz kemije, pod vodstvom učiteljice Ksenije Bokulić je napravila prezentaciju pod nazivom Aditivi u prehrani. Učenici su se kroz prezentaciju upoznali s aditivima u prehrani i njihovim oznakama. Nakon toga su imali radionicu u kojoj su proučavali deklaracije na svojim najdražim slatkišima i grickalicama. Ispisali su sve aditive i svrstali ih u određenu kategoriju. Na kraju su zaključili što je zdrava, a što nezdrava hrana.

Zanimljivo je koliko su učenici novog saznali o zdravim namirnicama, zdravoj hrani i nezdravim sastojcima i navikama, a da toga prije nisu niti bili svjesni. Zaključili su, unatoč prvotnom odbijanju, da zdrava hrana ne mora nužno biti manje ukusna ili primamljiva.

Nadamo se da ćemo sljedeće godine odraditi sve aktivnosti onako kako smo zamislili.


Osnovna škola "Vladimir Nazor" Adžamovci