preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vladimir Nazor" Adžamovci

Login
>>VIRTUALNA KNJIŽNICA

>>Tražilica
>>Dvije,tri o...

Vladimir Nazor rođen je 30. svibnja 1876. u Postirama na Braču. Na rodnome otoku polazio je pučku školu, u Splitu klasičnu gimnaziju s koje je prešao na sedmogodišnju realku, te maturirao 1894 godine. Studirao je prirodne znanosti, matematiku i fiziku u Grazu (Austrija) i jedan semestar u Zagrebu, a diplomirao 1902 godine. Počeo je raditi kao suplent u splitskoj gimnaziji, potom kao profesor u Zadru te od 1903. do 1918. godine u Istri (Pazin, Kopar i Kastav), koja je presudno obilježila njegovo stvaralaštvo. Dvije je godine u Zagrebu, a potom upravitelj dječjeg doma u Crikvenici, 1926. na Sušaku, ponovo u Crikvenici, a od 1931. opet u Zagrebu do umirovljenja 1933. Krajem 1942. odlazi s Ivanom Goranom Kovačićem u partizane. Obavljao je više političkih dužnosti u vrijeme i poslije rata (predsjednik ZAVNOH-a, predsjednik Sabora). Još 1919. godine postao je dopisni, a 1940. redovni član JAZU (Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti). Pisao je pjesme, prozu, kritike, eseje, feljtone i studije, prevodio i sastavljao antologije i školske udžbenike. Jedan je od najplodnijih i najpopularnijih naših međuratnih pisaca. Umro je u Zagrebu 19. lipnja 1949. Važnije su mu knjige:

Slavenske legende (Zadar, 1900.)Knjiga o kraljevima hrvatskijem (Zadar, 1904.)Veli Jože (Ljubljana, 1908.)Lirika (Zagreb, 1910.)Istarske priče (Zagreb, 1913.)Utva zlatokrila (Zagreb, 1916.)Medvjed Brundo (Zagreb, 1916.)Stoimena (Zagreb, 1916.)Priče iz djetinjstva (Zagreb, 1924.)Istarski gradovi (Zagreb, 1930.)Šarko (Zagreb, 1930.)Pastir Loda (Zagreb, 1939.)Zagrebačke novele (Zagreb, 1942.)Putopisi (Zagreb, 1942.)  

>>e-Škole

KORISNO

Školsko zvono

Raspored zvona :

     Ujutro
1. 8.00 - 8.45
2. 8.50 - 9.35
3. 9.45 - 10.30
4. 10.40 - 11.25
5. 11.30 - 12.15
6. 12.20 - 13.05

7. 13.10 - 13.55

 

  Poslijepodne
1. 13.15 - 14.00
2. 14.05 - 14.50
3. 15.00 - 15.45
4. 15.50 - 16.35

5. 16.40  - 17.25

6. 17.30  - 18.15

>>Korisno

Praznici učenika u 2021. godini

>>Voćnjak

>> V.N. Nagrada

'Nagradu Vladimir Nazor' dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj.

Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Nagradu dodjeljuje Odbor 'Nagrade Vladimir Nazor' na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika. 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2016.

Ukupno: 329300
Ovaj mjesec: 1205
 

Online prijevara 

Kupnja proizvoda po nižim cijenama na lažnim mrežnim stranicama 

Kada kupuješ online, potreban je velik oprez  jer ponekad neke stranice izgledaju stvarno da je jako teško uvidjeti prijevaru. Misliš li da je moguće da se bicikl koji inače košta 16000 kn na jednoj mrežnoj stranici prodaje za 5000 kn?! Prije bilo kakve online kupnje obavezno se savjetuju s nekim tko je možda već kupovao s te stranice, provjeri  autora strenice i starost stranice.

 


Prijavi prijevaru!

Prijevaru možeš anonimno  prijaviti na raznim mrežnim stranicama:

Centar za sigurniji internet -http://www.sigurnijiinternet.hr/


Pop-up reklama

Pop-up reklame: Pri pretraživanju mrežnih starnica dolazi nam do obavijesti u kojoj piše da nam je računalo zaraženo virusom, te da trebamo instalirati besplatan antivirus program. Klikom na "download" računalo preuzima opasni program koji može preuzeti sve podatke s računala. Nikad ne klikaj pop-up reklame.

 

Savjeti za sigurnije korištenje interneta:

  • Uvijek pregledaj počinje li adresa stranice sa https: / / i ima li znak malog zaključanog zelenog lokota. To sve znači da su informacije sigurne i da prevaranti nisu u mogućnosti ukrasti podatke o plaćanju.
  • Svi znamo da su stranice poput Amazona, Alibabe, eBaya dobro pozante, ipak NE VJERUJ svakom trgovcu na njima. Dobro provjeri i raspitaj se prije kupovine.
  • Pogledaj analizu trgovca. Primjerice, na eBayu možeš provjeriti broj prodanih artikala, ocjenu kupaca i pročitati sve informacije. OBRATI PAŽNJU: velika ocjena ne znači sigurna kupnja, broj prodanih artikala mora biti veći od 100.
  • Provjeri ponudu koja ti izgleda "baš super". Ako je ponuda previše dobra, ne mora biti sigurna  možda se iza nje krije nešto drugo.
  • Pregledavaj komentare drugih kupaca, ako su svi odlični, onda mogu bti lažni

 

Stranice na kojima možeš saznati više:

 

https://zimo.dnevnik.hr/clanak/10-savjeta-za-sigurnije-koristenje-interneta---478359.html

 

https://www.csi.hr/

 

Mia Milak

 

 

Priloženi dokumenti:
Pitanja za ponavljanje.docx

 

Online prijevara

Lažni dobitak na lotu i tzv. nigerijska prijevara

Prijevare koje također dolaze putem e-pošte. "Osvojio si milijun kuna na lotu koji nisi ni igrao,već je tvoja e-adresa izabrana slučajno","Bogati  trgovac (princ,član kraljevske obitelji) koji želi svoj novac prebaciti na tvoj račun zbog vlastite sigurnosti" samo su neke od poruka ove vrste prijevare. Ne nasjeda na takve poruke te dobro razmisli jesu li one realne ili nisu.

 

Phishing smo spomenuli. Na internetu se nalaze i prevaranti te automatizirani botovi.

 

 

 

 

Besplatni Wi-Fi hot spot

Prevarant pomoću prijenosnog računala,tableta ili mobitela uspostavi besplatni Wi-Fi hot sport u kafiću,zračnoj luci,na trgu ili negdje drugdje. Nakon što se spojiš,prevarant ima pregled tvog računala i dostupni su mu svi tvoji podatci. Ovakvu prijevaru možeš spriječiti ako u postavkama svojeg telefona isključiš opciju autmatskog spajanja na Wi-Fi mreže. Ako si na nekom javnom mjestu s besplatnim bežičnim pristupom internetu, istraži kako se zove mreža, radije nekoga pitaj nego da se odmah spajaš na mrežu.

 

Lara Vlaović

Priloženi dokumenti:
Pitanja za ponavljanje.docx

Online prijevara

Lažna e-adresa s društvenih mreža.Na tvoju adresu e-dolazi poruka s tvojeg profila na društvenoj mreži u kojoj piše da je netko pokušao pristupiti tvom profilu ili da imaš jako važne podsjetnike te da klikneš na link (poveznicu) radi potvrde identiteta. No ako se putem tog linka prijaviš na svoj profil, tek će tada prevaranti moći pristupiti tvom računu.Ne klikaj na linkove koje dobiješ e-poštom ako nisi siguran/sigurna od koga su i jesu li pravi.


Online prijevare-prijevare putem interneta:

  • Nezakonit pristup tuđim podatcima,
  • presretanje i uplitanje u podatke,
  • lažni novčani dobitci,
  • lažne mrežne stranice za kupovinu...